Business Joomla Templates by iPage Hosting Review

A Cifra táncegyüttes

Kategória: cifra
Utolsó frissítés: 2013. augusztus 24. szombat
Írta: Lajosadmin

A CIFRA Táncegyüttes 2007-ben alakult és a fenntartásukat biztosító Pötörke Népművészeti Egyesülethez hasonlóan ők is tatai malom, a Cifra malom nevét vették fel.

Az egyesület kulturális tevékenységében a legfontosabb a népszokások, tánchagyományok és a múlt értékeinek továbbadásával az utánpótlás felnevelése.

Jelenleg óvodás kortól egészen felnőtt korig hét korosztályban folyik a táncos képzés. Fellépéseiken kívül rendszeresen tartanak táncházakat kézműves foglalkozásokkal, daltanulással, játszóházzal. Fontosnak tartják a magyar népi hagyományok átörökítését az utókor számára.

A felső tagozatos és középiskolás korosztályt felölelő Cifra Táncegyüttesben mintegy 35 tatai fiatal táncol. Számos hazai megmérettetésen szerepeltek már szép sikerrel.

Heti rendszerességgel próbálnak, (péntekenként 17-19 óráig) ezen kívül táncfellépésekre, képzésekre, előadásokra és táncházakba is járnak. Felkészültségüket, kitartásukat és szorgalmas gyakorlásukat bizonyítja számos szakmai elismerés, országos rendezvényre történt meghívás. Ezek közül a legjelentősebbek a Gyermek Néptánc Antológián, valamint augusztus 20-án a Budai várban valamint a Parlament előtti szereplések.

A nyári szünetekben tánctáborokban vesznek részt, ahol találkozhatnak a még élő néphagyományokkal is. Jártak már Szanyban, Alsóbodokon és Válaszúton. A táborokból mindig dallal, tánccal, élményekkel teli tarisznyákkal térnek haza.

A Cifra táncegyüttest – csakúgy mint a Pötörkét és a Kiscifrát – Gyurkó Erzsébet és Keltai Gábor vezetik,  munkájukat a Pötörke Népművészeti Egyesület segíti. A városhoz és az NKA-hoz benyújtott sikeres pályázatokkal tudják működésüket, programjaikat finanszírozni.

A Cifra tagjai között országosan elismert szólótáncosok is vannak, ők az ifjú táncos tehetségeket összefogó Porozó Kamara Táncegyüttesnek is tagjai, melynek vezetője Szabó István. A Pötörke keretein belül zajló tehetséggondozó munka eredményeként köztük országos első díjjal jutalmazott szólótáncosok is vannak.

Fennállásuk 5 évét 2013. márciusában jubileumi műsorral ünnepelték, melynek alkalmából az egyesület két DVD-t is kibocsátott.