Business Joomla Templates by iPage Hosting Review

A Pötörke néptáncegyüttes

Kategória: pötörke
Utolsó frissítés: 2013. augusztus 24. szombat
Írta: Lajosadmin

A Pötörke Népművészeti Egyesület keretein belül a Pötörke Táncegyüttes 1986 óta folyamatosan működik Tatán.  27 év alatt kulturális tevékenységükben a magyar népi kultúra népszerűsítését, a hagyományok megélését és továbbvitelét szolgálják. Táncaik és viseleteik tükrözik az évszázadokon keresztül kialakult néptánchagyományok sokszínűségét és gazdagságát.

Fellépéseiken kívül havi rendszerességgel rendezik meg az Aprók Táncát, évente pedig a Tűzugrást és a Folk-napot kézműves foglalkozásokkal, daltanulással, játszóházzal és táncházzal. Rendezvényeiken a különböző generációk együtt élik meg a közösségi lét, a közös játék, tánc és zene szépségét és örömét.

A Pötörke művészeti vezetője és koreográfusa Keltai Gábor.

Az egyesület keretein belül jelenleg óvodástól felnőtt korig hét korosztályi csoportban lehet táncot tanulni, ezek a korosztályi csoportok szinte mind egy-egy régi, tatai malom nevét vették fel. Ilyen a Pötörke, a Cifra, és a Kotyogó.

Ebben a szépen felépülő rendszerben mintegy 120 gyermek és felnőtt, ugyanennyi család kapcsolódik be az egyesület életébe. Állandó körforgás alakult ki, hiszen a felnőtt táncosok elhozzák gyermekeiket az utánpótlás csoportokba. Itt lehetőségük nyílt szüleik nyomdokaikba lépni, bekapcsolódni a hagyományozódásba, szinte úgy, mint régen a falusi kultúrában.

A felnövekvő generációt képviselő Porozó Kamara és Cifra Táncegyüttesek az utóbbi években országosan kimagasló eredményeket értek el. A leggyakrabban Tatán, valamint Komárom-Esztergom megyében szerepelnek, de az országban sőt külföldön is sok helyre eljutnak. Ezen a nyáron két külföldi fesztiválon is vendégszerepeltek,  Németországban és Korzikán.

Szeptembertől bővül az egyesület kulturális kínálata, hiszen népi éneket, népi hegedűt, furulyát és citerát is lehet náluk tanulni, valamint kézműves mesterek fortélyait is elleshetik az érdeklődők

Műsoraikon és táncházaikban a muzsikát a Kincső és a Cserszömörcze zenekarok biztosítják.